Meseria implica crearea si administrarea unei retele de detinatori de asigurari si de a-i asigura pe acestia împotriva riscurilor, de a le plati despagubiri si de a emite acoperiri în politele de asigurare, conform politicilor societatilor de asigurari. Uneori, în special în companiile mari de asigurari, aceste trei functii sunt îndeplinite de diferiti angajati, alteori, în companiile mici de asigurari, acestea sunt îndeplinite de o singura persoana. Agentul de vânzare a asigurarii este fie angajat de o companie de asigurari fie poate lucra în calitate de colaborator extern (ca agent de vânzari), care contacteaza clientul si încheie un contract cu acesta, de regula în timpul sau liber, pe lânga locul de munca principal pe care-l are, si este platit de compania de asigurari în functie de numarul de contracte încheiate cu clientii.
Un agent de obicei este subordonat directorului de vânzari - angajat al companiei de asigurare, care este de asemenea responsabil pentru subordonatii lui. Daca lucreaza independent, un astfel de agent poate forma propriul grup profesional, care este cunoscut sub denumirea de broker de asigurare (intermediar), care da sfaturi relativ independente, desi îsi câstiga existenta din comenzile de la companiile de asigurari, desi, în acest caz, nu de la toate organizatiile.
Obligatiile agentului de vânzari asigurari includ: - sa dea informatii, sa discute conditiile si sa încheie orice fel de contracte cu clientii, pentru evenimentele asigurate - sa puna la dispozitie informatii despre client daca este necesar pentru a determina cuantumul politei de asigurare. Colectorul are urmatoarele obligatii: sa colecteze banii de la clienti, sa se asigure ca persoanele asigurate au primit despagubirile. Persoana care întocmeste documentatia accepta propuneri pentru contracte de asigurari de la conducerea de asigurari vânzari, de la agenti sau de la brokeri, verifica daca actele sunt corect completate, evalueaza anumiti factori de risc (de exemplu starea proasta de sanatate a unui asigurat, riscul de somaj etc.) - emite contracte de asigurare completate - poate oferi cote de cost pentru premii la contractele de asigurare - tine corespondenta cu persoana asigurata - negociaza cu reclamantii - administreaza achizitionarea si conduce compania de asigurari si anumite sectii din cadrul acesteia - poate presta si munca de consiliere si de supraveghere a activitatilor, de predare de cursuri pentru noii angajati.
Munca se desfasoara în birouri, în sali de conferinta sau acasa sau la sediul clientilor. Mediul de lucru prezinta putine motive de disconfort, desi agentii de vânzari asigurari pot lucra la ore nepotrivite si pot petrece timp considerabil calatorind departe de casa, în unele cazuri.
Ce echipamente utilizează?
În primul rând tehnologia computerizata si echipamentul uzual de birou.
De ce aveti nevoie pentru a reusi?
Sa fi terminat o universitate, sau studii superioare, sau studii medii cu diploma de bacalaureat, care trebuie neaparat suplimentate cu un curs de specializare în domeniu sau de calificare la locul de munca într-o societate de asigurari, sa aveti abilitatea de a negocia cu oamenii, sa aveti o tinuta si o prezentare manierate, precizie, sa fiti capabil sa lucrati cu cifrele, capabil sa învatati rapid. Rolul agentilor presupune un anumit grad de convingere a clientului precum si o personalitate comunicativa.
Sursa: ise.ro