Programul aprobat recent de Guvern vizează toate casele şi terenurile (intravilane şi extravilane) din ţară, atât cele aparţinând statului, cât şi cele aflate în proprietate privată. Este cel mai mare proiect de acest gen din ultimii 150 de ani.
Guvernul a aprobat H.G. nr. 294/2015 privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023. Obiectivul constă în măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case şi terenuri), în sistemul integrat de cadastru şi publicitate. În momentul de faţă, situaţia în domeniu este catastrofală: din numărul total de imobile, de 40 de milioane (8 milioane în mediul urban şi 32 de milioane în rural), sunt înregistrate doar 7,4 milioane, şi anume, 3,6 milioane în mediul urban şi 3,8 milioane în rural. Pe de altă parte, ca urmare a unor greşeli comise în procesul de retrocedare sau a unor neclarităţi în privinţa moştenitorilor legali, multe înregistrări, mai ales la terenuri, sunt suprapuse, pe aceeaşi suprafaţă figurând doi sau chiar mai mulţi proprietari. Toate aceste probleme vor fi clarificate, actele vor fi rectificate, atât la cadastru, cât şi la notariate, conform legii.
Etapele programului
Începerea lucrărilor de înregistrare sistematică şi procedura de realizare se stabilesc prin ordin al directorului general al Autorităţii Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi vor fi anunţate public. Principalele etape constau în:
– înştiinţarea proprietarilor prin campania de informare publică;
– identificarea limitelor administrative şi stabilirea sectoarelor cadastrale;
– identificarea amplasamentelor imobilelor; identificarea titularilor drepturilor reale, a posesorilor şi a altor deţinători, precum şi preluarea actelor în original sau în copie legalizată a acestora;
– sesizarea Camerei Notarilor pentru emiterea certificatelor de moştenitor;
– actualizarea informaţiilor culese din teren;
– publicarea şi afişarea, în condiţiile legii, a documentelor tehnice cadastrale;
– înregistrarea şi soluţionarea contestaţiilor;
– deschiderea noilor cărţi funciare;
– închiderea lucrărilor sistematice de cadastru şi a vechilor evidenţe.
Care sunt primele 13 municipii
Din totalul de 3.181 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT), în acest an vor fi finalizate lucrările în 144 de UAT, anul viitor în 140, în 2017 în 200 ş.a.m.d. Într-o primă etapă vor fi realizate ortofotoplanuri (imagini ale situaţiei reale din teren) în 320 de UAT de tip urban, din care, în perioada 2015-2018, în 13 municipii: Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti şi Sibiu. Celelalte 307 oraşe şi municipii vor fi cartografiate în perioada 2016-2023.
Proprietarii de terenuri, principalii beneficiari
Principalii beneficiari ai acestui program sunt deţinătorii de terenuri agricole care, în urma procesului de retrocedare, lucrează sau au dat în arendă anumite suprafeţe, dar, din diferite motive (de exemplu, nu şi-au făcut succesiunea), nu deţin şi actele de proprietate pentru terenurile respective. La finalul programului, toate proprietăţile vor fi cadastrate şi intabulate gratuit (inclusiv procedura succesiunii va fi gratuită, precum şi lucrările notariale). Aşadar, dacă ai un teren sau o casă pentru care nu ai făcut cadastru, nici succesiunea, pregăteşte-ţi din timp actele necesare, precum titlul de proprietate emis de comisia locală de fond funciar, actele de identitate/certificatele de deces ale moştenitorilor legali etc.
sursa: libertatea.ro