Cât costă şi cum angajezi un detectiv particular la nevoie

În principiu, preţul investigaţiei porneşte de la 10 euro pe oră, însă acesta poate creşte în funcţie de complexitatea cazului, de numărul investigatorilor, de aparatura folosită etc. De regulă, clienţii sunt oameni cu bani, cu funcţii sau vedete care îşi permit să plătească şi până la 30 de euro pe o oră de filaj.

Într-o perioadă în care societatea îi supune pe copii multor tentaţii, depistarea anturajelor periculoase în care ar putea fi atraşi adolescenţii este o îngrijorare care-i determină pe unii părinţi să recurgă la serviciile unor detectivi particulari, în speranţa că astfel îşi vor aduce odraslele pe drumul cel bun. Urmare analizelor pe caz, investigatorii particulari de la firmele constănţene contactate ne-au spus că, în general, adolescenţii îşi pierd busola din cauza unor relaţii greşite cu părinţii, dar şi pe fondul orgoliului nemăsurat sau al pasiunilor exacerbate, născute din activităţi mai recente.

Pe cine pândesc detectivii?det1

Detectivii nu pândesc doar partenerii cu probleme de cuplu, cum sunt tentaţi mulţi să creadă. Aceşti profesionişti sunt angajaţi să facă investigaţii la care probabil nu v-aţi gândit, precum verificarea angajaţilor unor companii bănuiţi, de exemplu, de concurenţă ne-loială, de scurgeri de informaţii din companie, verifică moralitatea unor viitori parteneri de afaceri sau a aspiranţilor la un job cheie, furturi şi sustrageri din sedii de firmă de către persoane din interior, monitorizarea concurenţei în afaceri, punerea în circuitul comercial a unor produse alimentare sub acelaşi nume, găsirea dovezilor şi a indiciilor necesare în procese civile privind retrocedările de proprietăţi şi imobile (persoane decedate, acte arhivate, cronologia vânzărilor acestor proprietăţi, înscrisuri contrafăcute), verificarea cazierului viitorilor gineri sau nurori de către socri, verificarea unor probleme de sănătate nedeclarate, iar lista poate continua.

Când copilul îşi pierde busola...

„Cum, când şi unde s-a produs prăpastia dintre mine şi copil? Oare unde am greşit de a luat-o razna?” - sunt întrebări pe care şi le pun şi părinţii unui adolescent de 16 ani, oameni de condiţie medie, care cred că numai un detectiv le poate spune în ce anturaj a încăput copilul lor: „Ne e frică să nu înfunde puş-căria, e cam naiv, sunt multe de spus, probabil droguri.... Am fost la IPJ să angajăm un detectiv, dar ne-au spus că n-au ei treabă cu aşa ceva, să căutăm pe net. La câte firme fantomă şi escroci dau anunţuri pe net, nu prea avem încredere. Plus că se spune că ar avea nişte preţuri, mamă-mamă! Cum se face să ajungi la aceşti oameni?”. 

IPJ nu se implică

Într-adevăr, de la Inspectoratul Judeţean Constanţa al Poliţiei ni s-a confirmat că instituţia nu are nicio implicare în activitatea detectivilor particulari, aceştia fiind autorizaţi de Inspectoratul General al Poliţiei Bucureşti. Cât priveşte persoanele interesate de asemenea investigaţii, acestea pot consulta firmele de profil, care se prezintă pe pagina lor de site cu toate datele de identificare. În plus, înainte de perfectarea contractului, dacă ceva pare dubios cu aceste firme, poate fi sesizat IGP.

Costurile investigaţiei

În principiu, Dorian Mândruţ, reprezentantul unei firme constănţene de investigaţii private, ne-a spus că înainte de a se încheia contractul, procedura firmei este aceea de a se întâlni faţă în faţă cu clientul pentru a sta de vorbă, toate discuţiile fiind confidenţiale: „Dacă se constată că putem merge mai departe cu cazul, se semnează un contract. Firma noastră funcţionează din 2004, autorizată potrivit legii, ne-am respectat întotdeauna clauzele contractuale, însă criza ne-a afectat şi pe noi, nu ne merge extraordinar, dar ne descurcăm”.

Ca perioadă de filaj, în funcţie de caz, aceasta poate dura de la o săptămână, până la o lună sau chiar mai mult. Cât priveşte tariful, în principiu, costurile pornesc de la 10 euro pe oră dacă investigaţia o face un singur om. Dacă sunt mai mulţi investigatori, dar şi în funcţie de suportul tehnic, costurile cresc. Este loc de negociere dacă investigaţia se derulează pe mai multe zile. Dacă timpul de verificare este scurt, tariful nu se negociază. Toate firmele contactate ne-au confirmat că tarifele pot ajunge şi la 30 de euro pe oră, în funcţie de complexitatea cazului, iar dovezile - pozele, filmările şi raportul scris al activităţilor - nu sunt prezentate în timp real, ci doar la sfârşitul investigaţiei, discreţia fiind asigurată. Cât priveşte dotările, acestea sunt parcă în concurenţă cu cele ale poliţiei: maşini echipate cu camere ascunse, ca-mere foto performante, microfoane şi staţii, detectivii având asupra lor aparatură ultra performantă. Cât priveşte munca în sine, ni s-a spus că este la fel de palpitantă ca în filme, detectivii deghizându-se în angajaţi de la diverse firme de servicii publice, iar solicitările, ca tematică, se diversifică de la o zi la alta, un loc important ocupându-l, într-adevăr, şi cele privind controlul asupra unor copii care s-au abătut de la drumul bun.

Cum se pot limita sau stopa efectele de scăpare a copiilor de sub control, din punctul de vedere al unui investigator profesionist, veţi afla dintr-o altă ediţie a ziarului nostru.

   

   sursa: cugetliber.ro