Ce presupune bugetarea cash-flow-ului firmei?

Sa discutam, prin cele ce urmeaza, la modul cat se poate de concret despre cash-flow-ul unei firme, despre bugetul de cash-flow, despre previziunea incasarilor si platilor si, nu in ultimul rand, despre acoperirea soldurilor de trezorerie. Pe marginea acestui subiect ne sprijina expertul contabil Robert Gearba care a intocmit recent un material cuprinzator privind aceasta tema.

Se aminteste astfel, inainte de toate, ca atunci cand vorbim de cash-flow facem in fapt referire la  diferenta dintre toate incasarile si platile realizate efectiv de firma dvs,  provenind din activitatile de exploatare si de investitii.
Dincolo de faptul ca termenul isi are originle in teoria si practica proiectelor de investitii, avand totodata si un rol privilegiat in SUA, asa cum aminteste Robert Gearba, trebuie privit ca "un instrument de conducere important, fiind un barometru al sanatatii financiare a firmei dvs. Aceasta deoarece cash-flow-ul raspunde intrebarilor privind solvabilitatea si lichiditatea firmei, si este deci o expresie a derularii fluxurilor financiare in dinamica. Starea de solvabilitate si lichiditate a firmei implica rentabilitate, in timp ce nu intotdeauna rentabilitatea implica lichiditate. Frecvent, in situatii de instabilitate a pietei, poate avea loc o scadere a incasarilor. O firma care se confrunta cu asemenea situatie inregistreaza vanzari (cifra de afaceri) satisfacatoare, dar nu regaseste in contul bancar si echivalentul lor monetar", potrivit explicatiilor oferite de specialistul amintit.cash
In ce priveste intocmirea bugetului de cash-flow, retinem ca se poate realiza prin previzionarea pe o perioada de cateva luni, in functie de sectorul de activitate, a incasarilor si platilor efective.
Etapele explicate de expertul contabil Robert Gearba ar fi, astfel,  reprezentate, in primul rand, de previziunea incasarilor si platilor si, in al doilea rand, dedeterminarea si acoperirea (daca este cazul) a soldurilor de trezorerie care rezulta din compararea incasarilor cu platile.
Referitor la previziunea incasarilor si platilor, Robert Gearba noteaza ca "in functie de ramura economica, intre momentul vanzarilor si al incasarilor corespunzatoare exista un decalaj semnificativ, de la 15 la 60 de zile, uneori chiar mai mult".
Sfatul expertului este ca la previzionarea incasarilor sa tinem cont de acele modificari care se produc "in structura vanzarilor si in gradul de solvabilitate al clientilor firmei dvs, si care va influenta decalajul intre datele livrarilor si cele ale incasarilor".
In ce priveste intrarile (incasarile) efective, Robert Gearba mentioneaza ca acestea sunt formate in principal din:
  • - incasarea vanzarilor facute cu plata pe loc;
  • - incasarea vanzarilor pe credit din perioada anterioara;
  • - virarea unui imprumut bancar;
  • - incasari din chirii, dobanzi, dividende si alte venituri.
De asemenea, potrivit acestuia, platile efective vor cuprinde achitarea previzibila a urmatoarelor datorii:
  • - plata cumpararilor facute cu plata la vedere;
  • - plata cumpararilor pe credit facute in perioada anterioara;
  • - plata salariilor si a cheltuielilor de exploatare;
  • - virarea impozitelor si taxelor la bugetul statului;
  • - plata dobanzilor si ratelor scadente.

sursa: manager.ro