Ce trebuie sa stii atunci cand ti se pune sechestru pe bunuri. Si animalele pot fi vizate - Sfatul avocatului

Ce trebuie sa stii atunci cand executorul iti bate la usa? Sau cand ti se pune sechestru pe bunuri? Cum poti contesta procedura in instanta? E important sa-ti cunosti drepturile, mai ales ca ai putea ramane fara lucrurile de valoare si chiar fara animale.
Trebuie spus ca executarea silita reprezinta modalitatea prin care creditorul, apeland la executorul judecatoresc, incearca recuperarea unor creante, prin scoaterea la vanzare a bunurilor, fie mobile, fie imobile ale debitorului.
Cate feluri de executare silita exista?
Legea prevede 3 tipuri de forme de executare silita:

  • - executarea silita imobiliara: vanzarea bunurilor imobile (terenuri si cladiri, de exemplu) in totalitate sau in parte ale debitorului;
  • - executarea prin poprire: fie direct asupra conturilor debitorului, fie prin infiintarea popririlor la terte persoane ce au obligatii catre acesta;
  • - executarea mobiliara: vizeaza vanzarea efectiva a bunurilor mobile (masina, obiecte ce pot fi mutate din casa etc.) ale debitorului, prin instituirea unui sechestru asigurator asupra lor.

In articolul de astazi ne vom concentra asupra ultimului caz.
Cum incepe executarea silita mobiliara?
Mai intai, executorul judecatoresc emite o somatie mobiliara de o zi, prin care ii pune in vedere debitorului sa plateasca suma datorata catre creditor.
Daca acest lucru nu se intampla, atunci se trece la identificarea bunurilor mobile (tablouri, autoturisme, obiecte de uz caznic etc.) pe care le detine acesta si se pune sechestru pe ele pentru ca proprietarul sa nu poata sa le instraineze.
Iata ce spune art. 732 din Codul de procedura civila: " (1) Daca in termen de o zi de la comunicarea somatiei insotite de incheierea de incuviintare a executarii debitorul nu plateste suma datorata, executorul judecatoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmaribile ale debitorului, in vederea valorificarii lor, chiar daca acestea sunt detinute de un tert".

executor4_400
Cum se pune sechestrul
Bunurile mobile care se afla in domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se considera ca apartin acestuia, pana la proba contrarie.
In cazul in care debitorul sustine ca unele bunuri apartin altei persoane, dar afirmatia nu e sustinuta cu documente, executorul va sechestra bunurile, insa va consemna mentiunea acestuia in procesul verbal.
Executorul judecatoresc nu are voie sa intre in imobil
Dar are voie executorul sa-ti intre pur si simplu in casa? Raspunsul este nu. El trebuie sa aiba o incuviintare speciala data de instanta in acest sens.
Ai animale? Si ele pot fi puse sub sechestru
O chestiune stranie a Codului de procedura civila o reprezinta faptul ca inclusiv animalele pot fi puse sub sechestru.
Iata ce spune art.739:
(1) Daca animalele sau obiectele sechestrate sunt identificate, potrivit unor dispozitii legale, prin inscrisuri eliberate ori certificate de o autoritate sau institutie publica, se va face mentiune despre aplicarea sechestrului pe aceste inscrisuri.
Procedura speciala a sechestrarii autoturismelor, o reprezinta faptul ca executorul trimite procesul verbal de sechestru catre politia rutiera, iar aceasta poate opri masina in trafic.
Ce trebuie sa fac pentru a bloca executarea silita mobiliara?
Legea permite debitorului sa conteste in instanta procedura de executare silita, iar motivele pot fi multe:

  • - executorul nu a anuntat in prealabil ca va pune sechestru pe bunuri;
  • - executorul a intrat in incaperi fara ca martorii sa fie prezenti;
  • - procesul verbal de sechestru nu indeplineste conditiile legale;
  • - daca e vorba de contracte cu bancile, un motiv pentru contestatia in instanta poate fi invocarea clauzelor abuzive.

Ce trebuie sa contina procesul verbal de sechestru?
Efectuarea sechestrului se va constata de indata, la fata locului, intr-un proces-verbal care prevede urmatoarele:

  • a) somatia de plata facuta verbal debitorului si raspunsul lui, daca a fost prezent;
  • b) enumerarea, descrierea si evaluarea, dupa aprecierea executorului, daca este posibil, a fiecarui bun mobil sechestrat;
  • c) indicarea bunurilor care, fiind exceptate de la urmarire, nu au fost sechestrate, in cazul in care bunurile sechestrate nu acopera creanta;
  • d) mentionarea drepturilor pretinse de alte persoane asupra bunurilor sechestrate;
  • e) aratarea bunurilor sechestrate asupra carora exista un drept real de garantie constituit in favoarea unei terte persoane;
  • f) aratarea bunurilor sechestrate care au fost sigilate sau ridicate;
  • g) aratarea persoanei careia i se lasa in depozit bunurile sechestrate.

Daca debitorul nu contesta executarea silita, atunci executorul poate scoate la vanzare bunurile sechestrate.

sursa: ziare.com