CINE POATE FI AUDITOR ENERGETIC?

Pentru a obtine atestarea pentru auditor energetic, solicitantul trebuie sa detina unul din urmatoarele criterii:

-Sa aiba activitate in invatamant, putand fi absolvent al unei facultatii de constructii/ de instalatii pentru constructii/de arhitectura/de mecanica/de energetica
-Sa aiba activitate in cercetare, proiectare sau executie ca inginer constructor/ inginer de instalatii sau specialitati similare de instalatii/arhitect/inginermecanic/inginer energetic

Conditia esentiala pentru obtinerea atestarii pentru auditor energetic este aceea ca activitatea depusa de specialist sa aiba ca durata minima 10 ani pentru solicitarea gradului I si durata minima de 6 ani pentru solicitarea gradului II. Pentru ambele grade de auditor energetic, aceasta durata se poate reduce cu maximum 2 ani de catre comisiile de atestare doar in cazul in care specialistul obtine realizari deosebite in perioada de activitate.

Conform “Metodologiei privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri” exista 3 tipuri de auditori energetici in functie de specialitate:

  • Auditori Energetici pentru constructii AEc;audit_energ1_400_01
  • Auditori Energetici pentru instalatii AEi;
  • Auditori Energetici pentru constructii si instalatii AEci.

Un auditor energetic poate fi de gradul I sau de gradul II.
Un auditor energetic de gradul I poate realiza:
-expertiza termica si energetica a cladirilor existente si a instalatiilor de incalzire si preparare a apei calde de consum aferente acestora;
-elaborarea documentatiei necesare eliberarii unui certificat energetic al cladirii
–auditul energetic al cladirilor existente si al instalatiilor de incalzire si prepararea apei calde de consum aferente acestora, in urma caruia sunt aduse solutiile de reabilitare termoenergetica si de imbunatatire a instalatiilor de incalzire si preparare a apei calde de consum aferente.

Auditorul energetic de gradul II poate realiza doar expertizarea termica si energetica si poate elabora documentatia necesara eliberarii certificatului energetic al cladirii, fara a putea realiza audit energetic.
De asemenea, o diferenta importanta care se face intre auditorul energetic de gradul I siauditorul energetic de gradul II este urmatoarea:

  • auditorul energetic de gradul I poate realiza certificarea energetica a tuturor tipurilor de cladiri (imobile avand mai multe apartamente, case, vile, spatii comerciale, cladiri de birouri, cladiri medicale, gradinite, scoli, licee, restaurante, hoteluri, pensiuni, alte imobile existente.)
  • auditorul energetic de gradul II poate realiza certificarea energetica doar a cladirilor de locuit (imobile avand mai multe apartamente si case, vile).

Atestarea unui auditor energetic se face de catre o comisie de examinare, iar certificatul de atestare si stampila auditorului energetic se elibereaza de MDRP. Conform “Metodologiei privind atestare a auditorilor energetici pentru cladiri”, certificatul, legitimatia si stampila de atestare trebuie sa aiba inscrise: numele, prenumele, profesia, specialitatea si gradul pentru care a fost atestat,cu initialele acesteia.
Valabilitatea certificatului de atestare a auditorului energetic este de 5 ani, iar la expirarea acestui termen auditorul energetic trebuie sa prezinte comisiei de examinare registrul de evidenta a activitatii depuse in perioada celor 5 ani in care a avut atestare. In urma analizarii modului in care auditorul si-a efectuat activitatea, la propunerea comisiei de examinare, legitimatiile de atestare se vizeaza la MDRL.
Auditorii energetici care au suferit condamnari pentru abuz de incredere, fals, concurenta neloiala sau alte infractiuni nu pot fi atestati.

 

sursa: arenaconstruct.ro