Cum sa alegi un mediator bun

Atunci când ești implicat într-un conflict și vrei să încerci să-l rezolvi cu ajutorul unui mediator, pe ce criterii se fundamentează alegerea ta? Cu siguranță că la această întrebare nu există un răspuns unanim. Anumite persoane vor alege în funcție de locație, ca să fie cât mai aproape de locuință sau în centrul orașului. Unele părți vor analiza mai întâi costurile medierii, în timp ce alții vor considera un factor important în decizia lor experiența mediatorului.

Așadar, care este rețeta pentru a găsi un mediator bun?

CALITATE

Din discuțiile preliminare cu mediatorul încearcă să observi dacă respectă principiile instituției medierii și dacă are un discurs neutru și obiectiv. Ascultă cu atenție toate informațiile date de mediator și adresează-i întrebări dacă simți nevoia pentru a clarifica orice nedumerire legată de procedura medierii. Calitatea serviciilor prestate de mediator este extrem de importantă pe tot parcursul medierii, de la momentul în care vorbești cu acesta pentru prima oară la telefon și până când semnezi un (eventual) acord de mediere în fața sa. Așa cum știi, calitatea îndoielnică a oricărui serviciu prestat se va transforma cel mai probabil într-o experiență neplăcută pentru beneficiar, așadar nu ocoli acest aspect.

ONORARII

Medierea este o profesie liberală, așadar nu există tarife standard. Cel mai important lucru atunci când vine vorba de costuri este să realizezi dacă respectivul mediator merită cu adevărat onorariul pretins. De obicei costurile medierii ar trebui să se oglindească în calitatea și nivelul serviciilor prestate de mediator pe tot parcursul procedurii.

DISPONIBILITATE

Dacă întrebi orice mediator care sunt avantajele medierii, cu siguranță va spune printre altele că este o procedură rapidă. Această calitate a medierii rezultă din flexibilitatea de care dă dovadă mediatorul în raport cu desfășurarea ședințelor cu părțile. Așadar, împreună cu mediatorul ales ar trebui să stabilești întâlnirile foarte ușor și la un interval scurt de timp, în funcție de complexitatea disputei în care ești implicat. De asemenea, mediatorul ar trebui să fie operativ pe tot parcursul procedurii medierii. Asta înseamnă că va trebui să fie transparent, să comunice eficient cu toate părțile implicate și să redacteze toate înscrisurile rezultate din mediere într-un timp rezonabil. Atunci când vei fi implicat într-o mediere nu ar trebui să ai de-a face cu termene lungi între ședințe, așa cum se întâmplă în prezent în instanța de judecată.

EXPERIENȚA

Mediatorul poate avea ca formare profesională de bază orice calificare. Unii mediatori pot fi psihologi, juriști, ingineri, economiști sau pot avea orice altă pregătire care necesită absolvirea studiilor superioare. Formarea inițială a mediatorului poate influența într-un mod pozitiv desfășurarea cu succes a unei medieri. De pildă, un mediator cu studii inițiale de psihologie ar putea înțelege mai bine o situație a unei dispute familiale. Separat de această experiență a mediatorului mai trebuie să ai în vedere și experiența actuală a acestuia în medierea tipului de conflict în care te afli. Întreabă mediatorul pe care-l apelezi dacă a mai soluționat astfel de cazuri și dacă îi este cunoscută aria de expertiză.

În concluzie, atunci când cauți un mediator nu lua în considerare doar locația centrală sau alt motiv lipsit de substanță. Dacă ai în vedere cele 4 elemente expuse mai sus (CALITATE,ONORARII,DISPONIBILITATE,EXPERIENȚA) vei găsi în 99% din cazuri un mediator profesionist care să te ajute în rezolvarea conflictului tău pe cale amiabilă.