Noi reguli de despagubire pentru dauna totala in Programul Prima Masina

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va reglementa modul in care se distribuie despagubirile in cazul in care o masina cumparata prin programul Prima Masina sufera o dauna totala. Astfel, bancile finantatoare vor putea utiliza despagubirile primite de la asigurator pentru acoperirea integrala a soldului imprumutului, daca nu solicita executarea garantiei de stat.

"Ministerul Finantelor Publice a elaborat un Proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi. Acesta stabileste modalitatea de plata a despagubirilor in cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achizitionate prin Program si de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat. Masura clarifica atat cazurile in care Ministerul Finantelor Publice a platit finantatorului suma rezultata din executarea garantiei, precum si pe cele in care valoarea despagubirilor, inainte de depunerea de finantator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plata, acopera integral sau doar partial soldul finantarii garantate restante", se arata intr-un comunicat al ministerului.

primamasina_400
In primul trimestru din 2016, a fost inregistrat primul caz de dauna totala a unui autoturism achizitionat prin programul Prima Masina, pentru care nu a fost solicitata executarea garantiei de stat.

"Atat institutia de credit, cat si beneficiarul i-au solicitat Ministerului Finantelor Publice acordul pentru folosirea sumei primite ca despagubire pentru dauna totala, in vederea stingerii creantei datorate de beneficiar. Ministerul Finantelor Publice nu si-a putut da acordul, pentru ca nu exista aceasta posibilitate in Normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014", arata MFP.

Conform Proiectului, in cazul in care despagubirea acopera integral soldul creditului, iar banca nu depune cerere de executare a garanției statului, Ministerul isi va da acordul ca toata suma aferenta despagubirii sa fie incasata de banca, in vederea stingerii creditului. Daca cererea de executare a fost deja depusa, aceasta trebuie retrasa pentru ca banca sa poata incasa toata suma.

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.

sursa: 1asig.ro