POCA: Debuteaza primele proiecte europene din generatia 2014-2020

  Primele proiecte finantate din fonduri europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020 au fost semnate la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

  Este vorba de 4 contracte de finantare prin Programul Operational Capacitate Administrativa-POCA 2014-2020, in valoare totala de 91,7 milioane lei. Acestea vor sprijini indeplinirea unor masuri incluse in Strategia pentru Consolidarea Administratiei Publice 2014-2020 si a conditionalitatilor ex-ante pentru alte programe operationale (de ex. POIM-Programul Operational Infrastructura Mare).

 Semnatarii au fost viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, ministrul mediului, apelor si padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, si seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, generalul de brigada Ovidiu Vasilica. La ceremonia de semnare a participat si Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne.

 „Acesta este debutul semnarii contractelor pentru Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, care urmeaza celui din exercitiul financiar precedent: PO DCA 2007-2013 este programul cel mai de succes, cu aproape 98% grad de absorbtie, echivalentul a 204 milioane de euro. In urmatorii 7 ani, pentru proiectele dedicate administratiei avem un buget de 658 de milioane de euro – de 2,7 ori mai mare decat cel alocat perioadei anterioare, ceea ce inseamna ca s-a lucrat foarte bine. Tinta noastra este ambitioasa: ne-am propus sa instruim 90.000 de functionari publici, sa finantam 250 de institutii publice si judiciare pentru optimizarea activitatii, sa crestem performantele si calitatea serviciilor publice si sa sprijinim alte mii de institutii care vor beneficia indirect de aceste fonduri“, a subliniat viceprim-ministrul Vasile Dincu.fonduriue_400

  Proiectele semnate au ca principal obiectiv imbunatatirea capacitatii administrative privind evaluarea impactului asupra mediului si evaluarea riscurilor in situatii de urgenta. Scopul final, general, al PO CA este o administratie mai eficienta, cu costuri mai mici si servicii de calitate mai buna. „De altfel, zilele acestea am tot discutat la Guvern despre debirocratizare si managementul calitatii in sistemul public. Suntem intr-un adevarat santier pentru modernizarea administratiei publice, si asta incercam sa facem prin aceste proiecte. Vrem sa setam standarde de cost si standarde de calitate pentru serviciile oferite de administratia publica, sa standardizam relatia dintre cetatean si administratie. De foarte multe ori, riscul din zona administratiei este mutat in zona cetateanului, prin costurile pe care acesta le suporta – timp si bani. De acum incolo, va trebui sa gandim in asa fel administratia incat sa-si asume propriile costuri, nu sa le transfere cetateanului”, a afirmat Vasile Dincu.

  „Este nevoie de reconstructia administratiei locale, care trebuie regandita, sa nu mai fie o administratie centrala in miniatura. Trebuie sa formam functionarii publici in mod descentralizat,la locul faptei, astfel, vom incerca sa sprijinim primarii cu formarea functionarilor in achizitii publice, urbanism, planificare urbana si dezvoltare regionala. Ne-am obisnuit sa consideram ca dezvoltarea e realizata doar de mediul privat, dar si statul este un agent important al dezvoltarii, de aceea incercam ca administratia locala sa devina mai capabila, mai performanta. Vrem ca procesele de decizie sa se desfasoare dupa proceduri operationale, si nu dupa libera vointa a celor care conduc”, a reiterat vice-premierul.

  Au fost semnate:

  •  doua proiecte ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, cu o valoare totala de 22,8 milioane lei (aproximativ 5,06 milioane de euro):
     – “Elaborarea ghidurilor necesare imbunatatirii capacitatii administrative a autoritatilor pentru protectia mediului in scopul derularii unitare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EGEIA)” un proiect care se va desfasura pe o perioada de 23 de luni, cu un buget de 4,36 milioane de lei.
     – „Dezvoltarea capacitatii administrative a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor de a implementa politica in domeniul biodiversitatii”, prin care va fi elaborat un Ghid de elaborare a Planurilor de management pentru ariile protejate. Proiectul se va desfasura timp de 22 de luni si are un buget de 18,44 milioane de lei.

  „Avem in vedere inclusiv crearea unei Agentii Nationale a Ariilor Protejate, care acopera 25% din teritoriul Romaniei; in acest moment administrarea acestor arii este foarte fragmentata, din cauza lipsei capacitatii administrative”, a declarat ministrul mediului, apelor si padurilor, Cristiana Pasca-Palmer, care a semnat cele doua contracte de finantare.

  •   proiectul “Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel national (RO-RISK)”, elaborat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care va evalua impactul acestora asupra sigurantei cetatenilor, precum si impactul social, economic si de mediu, pe baza unor instrumente si a unui cadru metodologic unitar. Proiectul are o valoare de 31,8 milioane de lei (aproximativ 7,06 milioane de euro) si se va desfasura timp de 18 luni.   „Am prevazut evaluarea a noua riscuri principale: inundatii, seceta, cutremur, alunecari de teren, prabusiri si surpari, incendii de padure, accidente industriale, accidente de transport, accidente cu substante periculoase, accidente nucleare si, nu in ultimul rand, epidemii si zoonoze. Este o gama de riscuri destul de importanta si care include domeniul de expertiza a mai multor ministere la un loc”, a precizat secretarul de stat in MAI Raed Arafat, prezent la eveniment. Aceasta analiza trebuie transmisa la Bruxelles pana la finele anului 2016, pentru a indeplini conditionalitatea ex-ante legata de alocarea a 127 de milioane de euro pentru completarea dotarii IGSU cu echipamente pentru inundatii si cautare-salvare.
  •   proiectul „Consolidarea cadrului pentru cresterea calitatii serviciilor publice si pentru sprijinirea dezvoltarii la nivel local”, elaborat de Directia Generala Administratie Publica a MDRAP, care urmareste sa dezvolte un set unitar de instrumente pentru consolidarea capacitatii administratiei publice de a furniza, in mod eficient si performant, servicii publice de calitate pentru cetateni si mediul de afaceri. Proiectul se va derula pe o perioada de 36 de luni si are o valoare de 37,1 milioane lei (8,24 milioane euro).

 

   sursa: finantare.ro