Primăriile nu mai pierd banii de cadastru

Noua Lege a Cadastrului, promulgată de președinte, va permite primăriilor care nu finalizează, până la sfârșitul anului, lucrările de înregistrare sistematică, să păstreze finanțarea obținută de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI).

Modificările aduse Legii Cadastrului ( prin OUG 35/2016)  au venit în sprijinul primăriilor care beneficiază de noi avantaje în momentul în care decid să înceapă lucrările de cadastru general. Astfel, potrivit noii legi, ANCPI acordă finanțare primăriilor care doresc să înceapă înregistrarea sistematică a proprietăților, iar acestea beneficiază de contracte de finanțare multianuale.

Prin urmare, edilii care nu reușesc să încheie, până la Cadastrusfârșitul anului, contracte cu firmele sau persoanele autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică, nu vor pierde banii, ci îi vor putea folosi și în anul următor. Potrivit unor surse, directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu, a semnat, din luna iulie și până în prezent, peste 1.000 de acorduri cu primăriile, prin care a permis începerea lucrărilor de înregistrarare sistematică, mai exact, cadastrul gratuit pentru cetățeni. 

O altă modificare din Legea Cadastrului a fost făcută tot în sprijinul primăriilor și prevede că Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice nu se aplică pentru atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor - cadru de servicii care au ca obiect contractarea serviciilor de înregistrare sistematică, de către unitățile administrativ- teritoriale(UAT).
În cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 se finanţează, conform modificărilor legislative, și lucrările de înregistrare sistematică ce vor fi inițiate de UAT-uri, care vizează imobile din extravilan.

Prin excepție, ANCPI finanțează, acolo unde nu sunt terenuri în extravilan, lucrările de înregistrare sistematică din intravilan. Directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu a explicat, pentru EVZ, că lucrările de cadastru sunt gratuite pentru cetățeni în momentul în care pe raza localității în care se află imobilul începe procesul de înregistrare sistematică. Mai mult, cetățenii nu vor plăti nimic pentru dezbaterea succesiunilor, costurile fiind suportate de ANCPI.

sursa: evz.ro