În tara noastra, avocatul este persoana licențiată în știinte juridice care, ulterior, este admisă în profesie, în baza unui examen organizat de baroul în care intenționează să profeseze. După admiterea în profesie, avocatul poartă titlul profesional de avocat stagiar, urmând a fi înscris pe Tabloul avocaților stagiari. La înscrierea în barou, avocatul depune un jurământ într-un cadru solemn. După efectuarea stagiului obligatoriu de 2 ani, avocatul stagiar trebuie să susțină un examen de definitivat organizat de barou, în urma căruia avocatul este înscris pe Tabloul avocaților definitivi.
Avocatul, prin natura activitatii sale, reprezinta una din cele mai importante institutii de aparare a drepturilor persoanei, un partener al Justitiei intr-un stat de drept. „Arta”, profesionalismul si implicarea avocatului dau masura in care clientul isi apara drepturile si isi protejeaza interesele.
Avocatul exercita in limita legii, activitati de diligenta, in scopul realizarii unui obiectiv, in limitele impuse de lege. Avocatul, ca membru al societatii civile, se caracterizeaza prin onestitate, demnitate, loialitate, un comportament responsabil si dedicat muncii sale si celor din jurul sau.
Profesia de avocat este guvernata de anumite principii, fundamentale pentru exercitarea ei:
Principiul legalitatii – Prerogativa avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activitati specifice profesiei in interesul clientului deriva din contractul de asistenta juridica, incheiat in forma scrisa, intre avocat si client ori mandatarul/reprezentantul acestuia.
Principiul libertatii – Avocatul poate actiona doar in limitele contractului incheiat cu clientul sau, in limita mandatului oferit, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
Principiul independentei – Libertatea si independenta profesiei de avocat sunt atribute exclusive ale avocatului in reprezentarea, promovarea si apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale clientilor sai, in conformitate cu legea si statutul profesiei. Avocatul poate asigura asistenta si reprezentare juridica in fata instantelor judecatoresti precum si in fata altor autoritati cu atributii jurisdictionale, in fata notarilor publici, a executorilor judecatoresti, a organelor administratiei publice, a institutiilor si a altor persoane fizice sau juridice juridice.
Principiul autonomiei – Maniera in care Societatea de avocatura isi stabileste strategia si procedura de lucru se circumscrie exclusiv legii si interesului clientului.
Principiul pastrarii secretului profesional – Credibilitatea, prestigiul si increderea de care se bucura Avocatul sunt concepte ce se demonstreaza prin probitate, onestitate, legalitate, fairplay, prin abordarea exclusivista si confidentiala a intereselor clientului sau.