Proiectarea reprezinta o etapa care, desi este mai putin spectaculoasa, transforma o idee geniala in realitate. Indiferent de domeniu, un concept ramane doar la nivelul de diamant in stare bruta daca nu intervine „bijutierul” -proiectantul – pentru a finisa si slefui cat mai multe fatete, facandu-l nepretuit. Proiectarea pune la dispozitie „manualul de utilizare” pentru orice fantezie de arhitectura.
Ce inseamna sa fii proiectant?
Proiectantul trebuie perceput ca o persoana cu mintea deschisa si cu o capacitate deosebita de a intelege lucruri, situatii, procese, posibilitati. Numai o asemenea persoana poate sa transpuna in practica ceea ce uneori pare ceva „science fiction”.
Ce aptitudini trebuie sa ai pentru a deveni proiectant?
Proiectantul trebuie sa studieze permanent, sa fie perseverent, sa fie rabdator, sa fie inventiv si, nu in ultimul rand, sa fie curajos si cu personalitate pentru ca astfel poate gasi solutii optime pentru orice problema.
Ce studii trebuie sa ai pentru a deveni proiectant?
Poate fi Faculatea de Constructii sau Politehnica, dar nu se pune problema unei „universitati de proiectanti”. Oricum, pentru proiecte complexe, trebuie o pregatire multidisciplinara si, asa cum am mai precizat, caracteristica „open mind” este esentiala. Doar in acest mod se poate aborda rezolvarea unei probleme si se poate trece de la „mesterul” care crede ca rezolva orice pe santier la profesionistul care mai intai studiaza, analizeaza si ofera solutia optima – PROIECTUL.
Ce perspective de dezvoltare profesionala are un proiectant?
La aceasta intrebare raspunsul este unul singur: perspectivele sunt NELIMITATE pentru ca provocarile la care trebuie sa faca fata sunt permanente. O persoana care lucreaza la diferite proiecte nu poate decat sa urmeze trend-ul societatii: mereu complexa, mereu mai sofisticata.