Vrei credit ipotecar? Îți vei putea alege singur evaluatorul imobilului

Românii care vor credite ipotecare vor putea alege ce evaluator se va ocupa de estimarea prețului proprietății achiziționate, potrivit unui proiect de ordonanță al ANPC. În prezent, băncile impun evaluatorul agreat. Totodată, dacă împrumutatul începe să aibă probleme cu banii, banca e obligață să vină cu soluții de ajutor, dar i se interzice, cu această ocazie, să reevalueze ipoteca.

Un proiect de ordonanță de guvern ar putea schimba regulile privind evaluarea ipotecilor imobiliare. Creditorii nu vor mai putea impune clienților persoane fizice evaluatorul agreat, așa cum se întâmplă acum, scrie Profit.ro. Clienții vor avea libertatea să aleagă evaluatorul autorizat, în speranța că pot obține o estimare mai bună în altă parte a prețului proprietății ipotecate decât cea oferită de oamenii cu care banca lucrează în mod uzual.

“Consumatorul are dreptul să aleagă dacă evaluarea este realizată de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau de un alt evaluator. În cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator agreat de creditor și orice alt evaluator autorizat, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România”, se arată în proiectul de ordonanță al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, care implementează Directiva 17/2014 privind creditul ipotecar, dar aduce și o serie de alte modificări.images_11

Dacă alege un alt evaluator decât cel al băncii, clientul trebuie să încheie un contract de prestări servicii, iar banca e obligată să pună la dispoziția evaluatorului formularele sale, fără o întârziere nejustificată, se mai arată în proiect. Valoarea proprietății și nivelul veniturilor sunt lucrurile în funcție de care banca stabilește cât de mare este creditul pe care îl poate acorda.

Evaluatorii trebuie să țină cont nu numai de prețul pieței din zona unde se află imobilul, dar și de îmbunătățirile sau modificările aduse acestuia. Spre exemplu, termopanele și izolarea termică ar trebui să aducă puncte în plus, în timp ce modificarea elementelor de structură, cum ar fi spargerea pereților de beton pentru a lărgi camerele, ar trebui să reducă prețul.

În perioada de boom din 2006-2008 evaluările optimiste au contribuit la creșterea prețurilor caselor și la supraîndatorarea populației, care s-au văzut apoi în creșterea exponențială a creditelor neperformante și a executărilor silite.

Creditorii bancari și nebancari mai pierd un drept, pe lângă cel de a impune evaluatorul. Dacă un client intră în dificultate financiară, atunci creditorul e obligat să vină cu soluții de reducere a poverii, care includ refinanțări, reeșalonări sau rescadențări. Cu această ocazie, creditorilor li se interzice să reevalueze bunul adus în garanție sau să ceară garanții suplimentare, dacă debitorul nu solicită în mod expres acest lucru. Proiectul de ordonanță va intra în vigoare la 21 martie, dacă va fi aprobat de guvern.

sursa: libertatea.ro