O tânără arhitectă din România îngrijește patrimoniul faimoasei universități Oxford

Irina Moț are 28 de ani este arhitect și masterand bursier la prestigioasă universitate Oxford, unde se ocupă de mentenanța și modernizarea a peste 500 de clădiri.

A studiat la Balș, în județul Olt, apoi a urmat cursurile Colegiului Național ”Frații Buzești” din Craiova, iar studenția a făcut-o la Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București.

Irina a făcut parte dintr-un proiect inovator, construirea primei case solare din România, iar apoi a ajuns la studii în Anglia, la Oxford, unde a obținut singura bursă integrală oferită pentru masterul pe care și l-a ales, scrie Viitorul României.

“În gimnaziu am participat la olimpiade naţionale de fizică şi matematică. Am avut noroc de profesori care m-au îndrumat şi m-au făcut să îndrăgesc aceste două materii. Sunt anumite persoane care prin simpla lor prezenţă îţi cresc motivaţia şi interesul faţă de materia pe care o predau”, a povestit Irina pentru sursa citată.

În anul cinci de facultate, Irina a intrat în proiectul ”Prispa”, care viza construirea unei case alimentată doar cu energie solară.

“Prispa a constat în proiectarea, construirea şi testarea unei case solare în România, cu care ne-am înscris la un concurs internaţional de profil. Apoi am demontat şi mutat în Madrid această casă, unde se desfăşura concursul propriu-zis. Acolo am avut zece probe, iar unele le-am câştigat cu proiectul nostru. La un moment dat, am rămas fără bani şi am fost nevoiţi să vindem casa respectivă unui cetăţean din Bacău, care o deţine şi azi. A fost cel mai interesat program la care aş fi putut participa ca student”, și-a amintit Irina Moț.

oxford_400

După ce și-a finalizat studiile în România, a plecat la Oxford, unde a obținut o bursă integrală: “Voiam să studiez la această universitate pentru imaginea pe care o are Oxfordul. Era pentru mine şi încă este locul în care trebuie să ajungi dacă vrei să te simţi împlinit din punct de vedere educaţional”.

La Oxford, tânăra arhitectă a aplicat la un internship, iar apoi a fost cooptată în departamentul de care se ocupă de mentenanţa şi întreţinerea clădirilor care aparţin Universităţii Oxford. Irina și colegii ei se ocupă de peste 500 de clădiri din complexul Oxford.

”Îmi place la nebunie ce fac, ţi se dă o responsabilitate foarte mare, care la început te ameţeşte, dar te şi mobilizează. Am început cu câteva proiecte micuţe, iar acum lucrez la 11 proiecte în paralel”, a mai spus Irina Moț pentru Viitorul României.

Ce planuri de viitor are tânăra din România?

”După dizertaţie una dintre variante ar fi să mai rămân un an în Oxford, în biroul de arhitectură unde lucrez acum, pentru a avea doi ani de experinta şi a putea da examenul de titularizare, pentru a-mi putea lua semnătura de arhitect în Anglia; a doua variantă ar fi să ajung undeva în India, Thailanda, în care impactul social este cu totul altul. Însă nu vreau să ajung într-un birou de arhitectură în Londra, Paris, oraşe mari, metropolitane, unde eşti nevoit să faci task-ul zilnic şi atât. Cred că asta ar fi cea mai mare pedeapsă pentru mine să nu am liberatatea de decizie. A mă întoarce acasă nu cred că este o idee bună momentan, pentru că simt nevoia de a avea o experienţă în afara culturii noastre europene. Totuşi, sunt foarte legată de ţară, acolo am cei mai buni prieteni”, a mai spus Irina, care este membră a unei organizații ce își dorește să oferă sfaturi elevilor și studenților din România care vor să aplice la universități din Marea Britanie.

sursa: greatnews.ro