Printr-o decizie pronunţată în data de 15 iunie, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, în interpretarea dată prin Decizia nr. 9 din 17 aprilie 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, sunt constituţionale în măsura în care încheierea unui acord de mediere, cu privire la infracţiunile pentru care poate interveni împăcarea, produce efecte numai dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
Anterior acestei decizii, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Decizia nr. 9/2015 pronunţată ca Hotărâre prealabilă pentru dezlegarea unei probleme de drept) se stabilise că încheierea unui acord de mediere în condiţiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator poate interveni în tot cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale, deoarece textul nu face nicio distincţie cu privire la vreun anumit stadiu al judecăţii, astfel încât rezultă că acordul de mediere poate fi încheiat oricând în cursul acesteia, până la rămânerea definitivă a hotărârii.
În cadrul comunicatului de presă, Curtea Constituţională nu arată care sunt articolele din Constituţia României încălcate prin textul de lege interpretat prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aceste aspecte urmând a se vedea din motivarea Curţii.
Ce e important de reţinut, însă, este faptul că de la momentul publicării deciziei Curţii Constituţionale, în penal nu se va mai putea realiza nicio mediere ulterior citirii actului de sesizare al instanţei.
sursa: ebihoreanul.ro